Sider

lørdag 9. april 2011

Boksauna: "Under Ukkos himmel" - Rolf Rønning


"Under Ukkos himmel" er en historisk spenningsroman om magiske krefter, utgitt Trysilforlaget, 2010. Fredag 10. juni kan du møte forfatter Rolf Rønning som formidler skogfinsk kulturhistorie, og leser fra sin roman "Under Ukkos himmel".

I det nord-vestlige Russland ligger sjøen Ladoga. Den er den 14. største innsjøen i verden, med sine nesten 18.000 kvadratkilometer. Det er over 650 øyer der. Det karelske neset skiller Ladoga fra Østersjøen.
Rolf Rønnings roman Under Ukkos himmel skildrer ei folkestamme som holder til ved Ladoga, og som senere flytter inn i Finland. Flere slike stammer fikk etter hvert fellesbetegnelsen skogfinner. (Titusener av nordmenn er av skogfinneslekt i dag). Handlinga starter omkring år 1400, et par hundre år før deres etterkommere innvandret til Sverige og senere Norge. Det var ei brytningstid på mange måter, og kanskje mest fordi det var på den tida gamle trosforestillinger måtte vike for innføringa av kristendommen.
Livet i Stor-Markkus klan er bakteppet for handlinga, der klanens noita, tilsvarende en sjaman, er hovedpersonen. Sjamanisme er en verdensomspennende kultur, som hevdes å være mer enn 30.000 år gammel. Noita vet mer enn de andre i bosettingen, og han kan påkalle krefter i den åndelige verden gjennom ulike ritualer med tromming, sang og besvergelser. Noita kan «reise» gjennom tid og rom. Vi møter ham første gang i et forrykende uvær ved Ladogas bredder, der Siffri er vitne til en uhyggelig hendelse...
«Under Ukkos himmel» er en omfattende roman. Den er på nesten 700 sider, og er så vidt vi vet den første i sitt slag. Her er historie, kultur og mytologi, brutalitet og lidenskap, gode og onde makter. Ukko var en av urfolkets viktigste og høyest respekterte guder. Mange har hørt og lest om Finnskogens mystikk. Det er ingen tilfeldighet at alle slike beretninger har oppstått. De har sin bakgrunn i kulturen til de som kom dit og bosatte seg. Rolf Rønning har satt brikkene sammen til en helhet, og gitt liv til de uforklarlige hendelsene.

Kilde: Trysilforlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar